Όταν οι πρόσφυγες της Αλικαρνασσού έχτιζαν στα 1948 τον Άη Νικόλα, σε ανάμνηση της πρώτης πατρίδας τους (φωτο)

Η φωτογραφία χρονολογείται από το 1948. Το οικοδόμημα είναι του ιερού ναού Αγίου Νικολάου της Νέας Αλικαρνασσού, του συμβόλου της προσφυγούπολης του νομού Ηρακλείου.

Είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά στα 1850 στην εφημερίδα «Αλικαρνασσός», που κυκλοφορούσε στην περιοχή με εκδότη τον αείμνηστο Απόστολο Μουζουράκη.

Ήταν ο δεύτερος ναός που έχτισαν οι πρόσφυγες Αλικαρνασσείς στη νέα τους πατρίδα, ως ανάμνηση του ναού του Αγίου Νικολάου που υπήρχε στην Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας. της πατρίδας τους. Ο πρώτος ανεγέρθηκε το 1927 και ήταν ξύλινης κατασκευής.

Σε σχέση με την ανέγερση της εκκλησίας γράφει ο Αλικαρνασσώτης, Αντώνης Περισυνάκης:

«Είναι το 1948. Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου ανεγείρεται στην Νέα Αλικαρνασσό. Ο περικαλλής ναός έρχεται να θυμίσει με ακρίβεια στο ρυθμό και στις μνήμες τον ομώνυμο ναό στην Αλικαρνασσό της Μ. Ασίας. Ένα σημείο αναφοράς στο παρελθόν που δεν πρέπει να λησμονηθεί. Η ιστορία της σεπτής εικόνας της εικόνας του Αγίου Νικολάου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα χρονολογείται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου πάνω σ’ αυτή ορκίστηκε ναύαρχος στα Ψαρά ο Κωνσταντίνος Κανάρης, λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση. Με μεγάλη λοιπόν προσωπική προσπάθεια οι κάτοικοι δημιουργούν τον πρώτο ναό στα 1927 ο οποίος είναι ξύλινος. Ταυτόχρονα ξεκινούν μια μακρόχρονη προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν αφιλοκερδώς όλοι οι κάτοικοι της Νέας Αλικαρνασσού είτε με προσωπική εργασία είτε με οικονομική βοήθεια. Ο ιερός ναός χτίζεται με πέτρα και λειτουργεί για πρώτη φορά τις άγιες μέρες του Πάσχα το Μάιο του 1954. Σήμερα κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλης της Νέας Αλικαρνασσού επιβραβεύοντας με τον πιο όμορφο τρόπο το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας όλων των ανθρώπων που συνέβαλλαν στην δημιουργία του. Παράλληλα αποτελεί το κυρίαρχο κοινό σημείο μνήμης για όλους τους παλαιότερους και το σημείο αναφοράς για όλους τους νεότερους Αλικαρνασσείς.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ιστορική εφημερίδα “Αλικαρνασσός” 1950 – 1953 με εκδότη τον αείμνηστο Απόστολο Μουζουράκη».

Ο ναός σήμερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί